Genoeg! Amersfoort heeft een prachtig historisch centrum waar van alles te beleven valt! Kom genieten van een rondvaart met de Waterlijn, beleef de vele evenementen en festivals, ervaar hoe het is om te winkelen in het historische centrum of pak bijvoorbeeld de fiets en verken de prachtige natuur. Amersfoort heeft het allemaal!

Meer informatie
Ga naar www.vvvamersfoort.nl en ontdek wat de stad allemaal te bieden heeft.

Amersfoort binnenstad evenementen winkelen
Koppelpoort Binnenstad Amersfoort
Hof Amersfoort Binnenstad
Binnenstad Amersfoort aan de grachten

Kerk

WIST JE DAT SINT JORIS DE BESCHERMHEILIGE VAN DE STAD AMERSFOORT IS?

Sint Joris kennen we allemaal als de overwinnaar van de draak uit de elfde eeuw. Sint Joris is tevens de beschermheilige van de stad Amersfoort. Het wapen van Sint Joris is dan ook gelijk aan het wapen van de ‘Keistad’.

De geschiedenis van Sint Joris
Sint Joris is vanaf de middeleeuwen veelvuldig vechtend met een draak geschilderd. Op deze afbeeldingen draagt hij altijd een wapenschild: een rood kruis op een wit veld. Dit is tevens het teken van de kruistochten, welke uit dezelfde perioden stammen als de legende. Op de oudste afbeelding van het wapen van Amersfoort (een zegel van 16 december 1233), is Sint Joris te zien die een jonkvrouw verlost door de draak te verslaan. Op de achtergrond staat een burcht met daarop banieren met een kruis; het Sint Joriskruis. Latere zegels vertonen vergelijkbare afbeeldingen, met steeds een schild met kruis als kenmerk. Het kruis is sindsdien bekend als wapen van de stad.

Sint Joriskerk
In het centrum vind je diverse bouwwerken die de naam ontlenen aan de heilig verklaarde Sint Joris. Zo kun je bijvoorbeeld de Sint Joriskerk (1248 n. Chr.) op De Hof bewonderen en kun je een hapje eten in het voormalige Sint-Jorisklooster in de Krommestraat, waar nu het Italiaanse restaurant ‘San Giorgio’ gevestigd is. In dit klooster, onder 10 dikke lagen kalk, vond men een fresco van Sint-Joris en de Draak. Deze fresco, die is ontdekt in de jaren ’50 en is gemaakt door monniken in de 16e eeuw, is tegenwoordig te bewonderen in de Sint-Joriskerk.

Het Sint Jorisplein heeft zijn naam dus te danken aan deze legende en heeft het schild van Sint Joris dan ook verwerkt in het logo.

© Copyright - Sint Jorisplein Amersfoort